martes, 1 de junio de 2010

ESPAIS DE LA GUERRA CIVIL (1936-1939) A CASTELLAR DEL VALLÈS

Els espais relacionats amb la Guerra Civil de 1936 - 1939 al terme de Castellar del Vallès són pràcticament desconeguts; només tenen cabuda en la memòria col·lectiva, cada vegada més reduïda per causes biològiques, de les persones que van viure aquests esdeveniments o d'alguns investigadors i interessats en aquesta temàtica. Per a la gran majoria de la ciutadania, presenten escassa visibilitat.

Aquests espais són, bàsicament, immobles encara que no únicament. La majoria eren construccions ja existents a les quals se'ls va donar nous usos, se'n va reformular els que ja exercien o van patir la fúria revolucionària: aquest seria el cas del castell de Clasquerí, aixopluc de refugiats, i del Palau Tolrà, seu del Consell Municipal; el de la farmàcia de Puig, incautada i municipalitzada i el de l'església parroquial de Sant Esteve, assaltada, saquejada, destruïts els continguts en un auto de fe iconoclasta i convertida en mercat municipal i en caserna del CRIM número 15. Només una minoria van ser construïts en funció del conflicte, com va ser el cas de l'aeròdrom de la FARE al pla de la Bruguera.

També trobem indrets no edificats, espais amb molt poca acció antròpica que van ser escenari i suport material d'esdeveniments, principalment vinculats a la repressió de rereguarda, com les cunetes de la infrastructura viària (C-1415 i B-124).

La incidència va ser molt diversa, des d`adequacions mínimes fins a modificacions parcials i transformacions radicals. Només hi ha un cas d'afectació completa amb un grau de danys notabilíssim, a la capella de la Mare de Déu de Fontscalents convertida en polvorí i volada per l'Exèrcit Popular de la República durant la retirada de  l'hivern de 1938 - 1939.

Malauradament, aquests indrets no han generat cap estudi genèric per part dels historiadors o altres científics socials, tot i que apareixen referits en treballs com el Catàleg de Béns Culturals d’Interès Local o en monografies com la publicada sobre el refugi antiaeri de l'aeròdrom de la FARE del pla de la Bruguera.


Ernest GALLART."Espais de la Guerra Civil (1936 - 1939) a Castellar del Vallès". L'ACTUAL (del 9 al 15/4/2010), núm. 99, p.19.


1 comentario:

  1. Hola,
    Dema fare una escapada a veure el refugi antieri i els voltants, m'interesaria poder comentar-vos un parell de coses.

    elxordi@yahoo.com.ar

    salutacions

    ResponderEliminar