martes, 1 de junio de 2010

TÉ ALGUN INTERÈS PER A LA SOCIETAT ACTUAL LA GUERRA CIVIL?

Enguany s’acompleixen setanta anys de la fi de la Guerra Civil. La commemoració de l’esdeveniment generarà un bon nombre d’activitats de tipus històric (congressos, documentals, exposicions, publicacions...). Ara bé, en el brogit dels debats sempre apareix una qüestió que esdevé clau per als historiadors: tot l’esforç i els recursos que esmercem en les investigacions sobre aquest període, tenen algun interès per a la societat o són exclusivament un subjecte historiogràfic per als professionals de la Història?

Sobre aquesta qüestió hi ha sectors que consideren que la Guerra Civil no té més interès que qualsevol altre període del passat per al conjunt de la ciutadania, que s’ha sobredimensionat per raons ideològiques, generant un suposat interès, induït, artificial, atiat pels mitjans de comunicació, el qual cal desactivar perquè obre antigues ferides del teixit social que només es poden cicatritzar des de la quietud. També hi ha un altre sector que posa l’accent en la llunyania dels esdeveniments, una distància cronològica que no permet cap connexió amb la realitat actual ni amb les persones, fet que el converteix en un territori per a especialistes.

Ambdues formulacions, tot i que des d’argumentacions diferents, arriben a la mateixa conclusió: la Guerra Civil de 1936 – 1939 no té un interès especial per a la ciutadania, més aviat poc, ni cal que el tingui.

Sembla que hi ha signes inequívocs que la realitat és ben diferent. En quant al primer plantejament, les publicacions sobre aquest període segueixen sent nombroses i les editorials publiquen allò que el públic lector demana, o l’aparició d’un ampli teixit associatiu promogut des de la societat civil que s’apropa a la Guerra Civil des de diferents vessants i la historiografia sorgida a redós de les propostes d’aquestes associacions. I aquesta sensibilitat ha estimulat als poders públics que han hagut d’elaborar una legislació que regulés aquestes activitats, fins i tot creant nous departaments de l’administració.

Pel que fa a la segona consideració, només cal referir la pregunta que formulen els joves el primer dia de classe un cop presentats els continguts de l’assignatura d’Història d’Espanya al Batxillerat: “Quan explicarem la Guerra Civil?”. I aquest interès es fa extensiu també al segon cicle d’ESO. I es fa difícil entendre què es vol dir quan es parla de desconnexió amb la realitat actual quan encara hi ha persones que han emprès la recerca dels seus parents desapareguts o que difícilment es troba una família en la qual no hi hagi algun parent que patís d’alguna manera el conflicte.

En definitiva, resulta evident l’existència d’aquest interès a la societat actual, que esperona a l’historiador en el sentit de col·laborar en la construcció de la societat en la qual treballa mitjançant la recerca i la interpretació científica dels esdeveniments històrics.


Ernest Gallart Vivé,  8/1/2009.

No hay comentarios:

Publicar un comentario